Krótka historia waty cukrowej:

Watę cukrową znano już w 16 wieku we Włoszech. Oczywiście miała trochę inny smak niż wata ktorą kupujemy obecnie. Wyrabiali ją kucharze wg specjalnych receptur.Wata była wielkim przysmakiem, ale dostępnym tylko dla wybranych.
To zmieniło się pod koniec 19 wieku.W 1897 dwaj Amerykanie – William Morrison
i John Wharton wynależli a dwa lata później opatentowali maszynę do produkcji waty cukrowej. Zaprezentowali ją publiczności w 1904 roku na wielkich targach w Louisvill , rozpoczynając masową sprzedaż waty po 25 centów za sztukę , co było wówczas sporą sumę pieniędzy. Ich maszyna od tego czasu została nafaszerowana innymi mechanizmami oraz elektroniką , ale smak i słodycz cieszy
wszystkich po dzień dzisiejszy!!! My z watą cukrową doczynienia mamy od dawna. Już od małego byliśmy jej konsumentami!!! hehe Wraz z wiekiem nie minął
nam smak na słodką watę cukrową ,więc chcemy dzielić te zamiłowanie z tobą!!


Wata cukrowa co to tak naprawdę jest?


Wata cukrowa – puszysty wyrób cukierniczy w formie przypominającej watę
(stąd nazwa), składający się z lepkich, cukrowych nitek nawiniętych zazwyczaj
na drewniany patyk. Wata cukrowa powstaje w przeznaczonej do jej wyrobu maszynie w wyniku topienia cukru i nagłego ostudzenia. Ostudzenie następuje
w momencie wyrzucenia karmelu z bębna aluminiowego poprzez małe otwory.
Watę cukrową można zabarwić, dodajśc wcześniej do cukru barwniki spożywcze.